Biography

Kristen patrí medzi veľmi nádejné tváre filmového neba. Narodila sa 9. apríla 1990 v Los Angeles v Spojených štátoch amerických. Jej celé meno znie Kristen Jaymes Stewart.

Vyrastala v Colorade a neskôr sa vrátila do LA, kde žije so svojimi rodičmi a starším bratom. Otec John Stewart je televíznym producentom vo FOX TV.

Prvá väčšia rola pre Kristen prišla vo filme Panic Room (Úkryt), kde nahradila herečku Hayden Panettiere. Úloha bola pre ňu doslova šokom, pretože ju čakala spolupráca s významnou herečkou, akou je Jodie Foster. Ďalším významným krokom bol In the Land of Women (V krajine žien), kde si zahrala po boku Meg Ryan, potom Into the Wild (Útek do divočiny).

Roku 2004 stvárnila jednu z rolí televízneho filmu Speak z produkcie Showtime, ktorý si pri svojej premiére na filmovom festivale Sundance získal veľkú priazeň filmovej kritiky.

V roku 2006 dostala rolu v horore bratov Pangových The Messengers (Kliatba domu slnečníc). Asi jej zatiaľ najznámejší a najúspešnejší rola prišla v novembri 2008 v prvom diele Twilight Ságy Súmrak. Všetky doteraz natočené filmy sú podľa predlohy spisovateľky Stephenie Meyer. Kristen hrá postavu Belly Swanovej, ktorá sa zamiluje do upíra Edwarda Cullena (Robert Pattinson).

Touto rolou sa vyhupla medzi veľké filmové hviezdy. Vďaka Belle tiež veľmi prekvapila v životopisnom filme The Runaways (2010), kde stvárnila postavu rockovej hviezdy Joan Jett...

0 comments:

Post a Comment